Günümüzde pek çok insanda görülebilen yaklaşık 200 çeşit kanser türü bulunmaktadır. Bu kanser türlerinden kimi oldukça yaygın ve bilindik çeşitlerden olabilirken kimileri diğerlerine nazaran daha nadir görülen tiplerdir. Bunlardan biri de kadın üreme sistemine ilişkin kanserlerden biri olan rahim ağzı kanseri. Özellikle sinsi bir şekilde ilerleyişi ve uzun yıllar boyunca belirti göstermemesiyle birlikte önlem alınmamasıyla ölüme kadar götürebilen bu hastalık, kadınlarda en çok görülen meme kanserinin ardından yaygın olarak rastlanan bir diğer kanser türü. Her kanser türü gibi erken teşhis ve zamanında tedavi ile önüne geçilebilen rahim ağzı kanseri, düzenli jinekolojik testler ve anormal olarak görülen pek çok belirti ile tespit edilebilir. Her kadının bilinçlenmesi gereken rahim ağzı kanseri ile ilgili faydalı olacak bilgilere bu yazıdan ulaşabilirsin.
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Rahim ağzı kanseri tıbbi adı ile serviks kanseri, gelişmekte ve az gelişmiş ülkelerde yaygın olarak görülen jinekolojik kanserlerden biri. Rahmin serviks kısmındaki alt bölgede yer alan hücrelerde görülen kanser, çoğunlukla HPV denilen ve cinsel yolla bulaşan virüs sebebiyle görülür. Pek çok kanser türü gibi bu kanserin de nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, bazı etmenlerin kanserin oluşmasını kolaylaştırıp, yayılma sürecini hızlandırdığı gözlemlenmiştir. Öyleyse, bu kanseri tetikleyen diğer nedenler neler?
Rahim Ağzı Kanserini Tetikleyen Etmenler Neler?
- Uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak. 5 yıldan uzun süre kullanım riski arttırıyor.Sigara kullanmak. Sigaranın her alanda olduğu gibi burada da risk faktörü olduğunu unutmamalısın. Kullanıyorsan en yakın zamanda bırakarak alabileceğin önlemlerin belki de en iyisini almış olacaksın.
- Çok sayıda doğum yapmak. Gebelik esnasında kanser riski salgılanan hormonlarla birlikte azalsa da öte yandan 3 ya da daha fazla sayıda doğum yapmak da bu durumu tetikleyebiliyor.
- A ve C vitamini eksikliğinden kaynaklanan bağışıklık sisteminin zayıf olması. Bu zayıflığı gidermen için yeteri miktarda uyumalı, sporunu ve egzersizini azaltmamalı, stres düzeyini olabildiğince aşağıya indirmeli ve en önemlisi bu vitaminleri içeren besinler tüketerek kilonu dengede tutmalısın.
Farkında Ol, Geç Kalma: Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri
Pek çok kanser türü aksine rahim ağzı kanseri çıplak gözle ya da jinekolojik muayene sırasında kendisini belli etmeyebilir. Belirtiler hastalığın daha çok ileri evrelerinde ortaya çıkar. Her belirti kanser habercisi olmamakla birlikte, çoğunlukta görülen belirtiler ile bu durumu en kısa zamanda fark edebilirsin. İşte, çoğu kadında görülen belirtiler:
- En yaygın olarak görüleni vajinal kanamadır. Bu kanama cinsel ilişki ardından, menopoz sonrası veya adet döngüsü dışında gerçekleşen kanamalar da olabilir. Eğer kendinde bunlardan birini görüyorsan derhal doktora başvurmanda fayda var.
- Bacak, sırt ve alt karın bölgesinde görülen ağrılar, gerçekleşen kanamalara eşlik eden bir diğer belirti. Tabi, her ağrıyı belirti olarak görüp telaşa kapılmamalısın.
- Normalden fazla idrara çıkma isteği ve idrar sırasında acı ile yanma hissi, sık görülen semptomlar arasında.
- Cinsel ilişki sırasında yaşanan yoğun ağrı ve acı hissi, kadınlarda yine sıklıkla karşılaşılan belirtilerden.
Rahim Ağzı Kanseri Aşısı ile Kanseri Uzaklaştırman Mümkün!
Her kanser türünde olduğu gibi rahim ağzı kanseri için de çeşitli önlem ve tedaviler mevcut. Bunların başında rahim ağzı kanseri aşısı olarak bilinen HPV aşısı yer alıyor. 12 yaşından itibaren kız çocukları ile kadınlara yapılması tavsiye edilen aşı, rahim ağzı kanseri ile mücadele ön plana çıkıyor. Dünya çapında neredeyse tüm uzmanlar rahim ağzı kanseri ile başa çıkmanın 11-12 yaş HPV aşısı ile mümkün olabileceği konusunda hemfikir olmuş durumda. Tabii, bazı aşılar sadece kadınlara özel olsa da aşı, yalnızca kadınlara yapılmıyor. HPV taşıyıcısı olabilen ve birçok kanser riski taşıyabilen erkeklere de 45 yaşına kadar bu aşının yapılması gerekli.
Rahim ağzı kanseri şüphesi duyuyorsan sağlık kuruluşlarına giderek gerekli testlerle kısa süreli sonuç alarak durumunu öğrenmen mümkün. Belirtileri ne kadar erken sürede fark edersen sonuçları senin için daha iyi olacaktır, unutma erken teşhis hayat kurtarır!