Mevsiminin gelmesiyle beraber tezgahlardaki yerini alan kuşkonmaz, farklı görüntüsü ile hem merak uyandıran hem de “nasıl pişireceğim”, “nasıl bir yemek yapacağım” gibi tereddütler yüzünden de uzak durulan bir bitki ne yazık ki. Şimdi ise biz kafalardaki bütün soru işaretlerini yıkmaya geldik. Bu yazıyı okuduktan sonra öncelikli işin gidip bir kuşkonmaz almak olacak.
Kuşkonmaz Nasıl Bir Bitkidir?
Latince adı “asparagus” olan kuşkonmaz kök, tomurcuk ve gövdesi ile birlikte tüketilir. Yunan mitolojisine göre sağlık bitkisi olarak kabul görür. Adını ise yapraklarının tüy kadar hafif olmasından alır. Fransa, İtalya, Çin ve Amerika’da yetiştirilmesinin ardından Türkiye’de de Trakya bölgesinde yetiştirilmeye başlanmıştır.
Kuşkonmaz Nasıl Temizlenir?
Farklı görüntüsü ile temizlenmesi zor bir bitki gibi düşünülür. Bu algı tamamen yanlıştır. Şimdi işin püf noktalarını anlatarak bu algıyı yıkacağız. Kuşkonmazı eline aldığında üzerinde küçük dikenli yapraklar olduğunu göreceksin. İşe öncelikle buradan başlamak gerek. İnce uçlu bir bıçak yardımıyla dikeni sapından kurtarabilirsin. Her tarafının kalınlığı birbiriyle aynı olmadığından kalın tarafını salatalık soyucusuyla tıraşlayıp incelterek bütün kısımlarının aynı zamanda pişmesini sağlayabilirsin.
Kuşkonmaz Nasıl Yapılır Nasıl Pişirilir?
Haşlayarak ya da buharda pişirerek tüketebilir, mangalda ya da tavada pişirebilirsin. Haşlama tercih edersen daha sert olan kök kısmı aşağıya gelecek şekilde dik olarak yerleştirip tomurcuklarının suyun dışında kalmasını sağlaman gerekir. Bol tuzlu kaynar suda 2-3 dakika haşladıktan sonra şoklayarak yemeklerinin yanına garnitür olarak tercih edebilirsin.
Fırında pişirmeyi tercih edersen fırın kağıdının üzerine kuşkonmazları ekleyip eriyen peynir ve zeytinyağı ile fırına atabilir, hem besin değeri yüksek hem hafif bir lezzet yakalayabilirsin. Sade tüketmek istemeyenler de ıspanak gibi diğer sebzelerle karıştırarak tavada pişirebilir.
Kuşkonmaz Nasıl Yenir Çiğ Tüketilir Mi?
Çiğ tüketime uygun bir sebze değildir. Çiğ olarak tüketmek alerjiye sebep olabilir. Bu nedenle haşlama ya da buharda pişirerek tüketilmesi gerekir.
Kuşkonmaz Nasıl Saklanır?
Satın aldığın zaman birkaç gün içerisinde tüketeceksen nemli kalmasına özen göstermelisin. Ayıklayıp yıkandıktan sonra buzdolabı poşetine koyup 5 gün dolaplarda muhafaza edebilirsin. Eğer aldığın gün tüketeceksen sapından kesip su dolu bir bardağa dik olarak yerleştir.
Kuşkonmaz Nerede Satılıyor ve Nasıl Yetiştiriliyor?
Fransa, İtalya, ABD ve Çin’den sonra Türkiye’de de yetiştirilmeye başlayarak market reyonlarında ve pazarlarda yerini almaya başlayan kuşkonmaz, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında kumlu ve gevşek topraklarda yetişir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenmeye başlar. Yetiştirilmesi tohum veya köklerinin kesilen parçalarıyla yapılır. İki yıl içinde gelişen bitki 15-20 yıl boyunca sürgün vermeye devam eder.
Kuşkonmazın Saymakla Bitmeyen Faydaları
Kalori ve karbonhidrat değeri olarak düşük olmasıyla diyet listelerinin baş tacı olmaya hazır. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, A, C ve E vitaminleri bakımından zengindir.
İçerisindeki antioksidanlar sayesinde cilt sağlığı için faydalıdır. Cilde bir yumuşaklık ve ışıltı katar. Bağışıklığı güçlendirir. Besin değeri açısından zengin olmasıyla bağışıklığı güçlendirir, hastalıklara karşı korur. Kaliteli bir diyet besinidir. Yüksek lif içeriği sayesinde doygunluk süresini uzatır ve fazla yemene engel olabilir. Lif değeri yüksek besinler sindirim sistemine destek olur.
Kalp sağlığını korumaya yardımcı besin bileşenleri içerir. İçerisindeki K vitamini sayesinde kemik sağlığını destekler kemik yapısını güçlendirebilir. Her bitkisel besin gibi vücutta stres oluşumunu azaltıcıdır. Vücuttaki aşırı tuzun ve suyun atılmasını sağlayabilir.