Yeni Bir Yıl, Yeni Bir Sen – Yeni Yıl Kararlarını Uygulamanın Püf Noktaları

Hayat öyle hızlı akıyor ki; ev, iş, kimilerinde çocuk, sosyal hayat, kişisel ihtiyaçlar derken insan aslında her yeni günün ne kadar önemli olduğunu kendine hatırlatmayı unutabiliyor. İşte biz bu yüzden yeni yıl konseptini seviyoruz. Çünkü yeni yıl, şöyle bir geriye dönüp neler yaptığımızı gözden geçirmemizi, sevinçlerimizi, üzüntülerimizi, başarılarımızı ve hatalarımızı sorgulamamızı sağlıyor. Ve tabi ki umut aşılıyor yeni yıl. Bu yılda neleri farklı yapacağımızı, nelere değer vereceğimizi, neleri asla istemediğimizi yeniden ve belki de yüksek sesle kendimize tekrarlamamıza sebep oluyor.

Karar almak ve hedef belirlemek insan psikolojisini olumlu yönde etkileyen, motive eden ve sonuçta başarı ihtimalini artıran eylemler. Yeni yıl da kendi hayatınla ilgili yeni kararlar almak ve yenilenme hissini yaşamak için iyi bir dönem!

Yeni yıl için kararlar almak eğlenceli ve kimine göre kolay bir süreç olabilir ancak alınan kararları korumak ve hedefe ulaşmak üzere çabalamak biraz daha zorlayıcı olabiliyor. Buna sabreden, azmedenler de gerçekleşen bir hedefin hazzını yaşamış oluyor.

Şimdi biraz da çokça alınan yeni yıl kararlarına bakalım. Hala kararlarını verememişler veya ekleme yapabilirim diyenler için birkaç popüler örneği paylaşıyoruz

• Sevdiklerine daha çok zaman ayırma
• Kilo verme
• Daha sağlıklı beslenme
• Daha fazla hareket etme
• Genel olarak daha düzenli bir yaşam
• Daha az para harcama, daha çok tasarruf
• Hayatı dolu dolu yaşama
• Fit ve sağlıklı bir yaşam
• Daha çok kitap okuma
• Heyecan verici bir şeyler öğrenme
• Sigarayı bırakma
• İhtiyacı olan insanlara, hayvanlara yardım etme
• Aşık olma

Peki bu hedefleri gerçekleştirmek için nasıl bir yol izlemeli?

Psikoloji İstanbul psikologlarından Özge Altan, yeni yıl kararlarının hayata geçebilmesi için aşağıdaki gibi önerilerde bulunuyor:

Tutumlar: Hedef belirlerken, cümlelerin olumlu bir dille kurulmasına dikkat etmeli. “Bundan sonra ağır tatlılar yemeyeceğim” demek yerine “Bundan sonra canım istediğinde hafif tatlıları tercih edeceğim” demeyi seçebilirsin.

Net tanımlar yapmak: Hedefi tam ortasından vurup, öyle çağırabilirsin. “Bu yıl daha çok egzersiz yapacağım” demek yerine, “Bu yıl haftada iki gün spor salonuna gideceğim” diyebilirsin.

Yazmaya başla: Tam olarak neye ulaşmak istediğini bir kağıda yaz ve her gün görebileceğin bir yere as. Bu, ne konuda çaba harcaman ve neye dikkat etmen gerektiği konusunda sana hatırlatmada bulunacaktır.

Gerçekçi hedefler belirle: Hedef belirlerken, sadece ulaşabildiğin hedeflere karar kıldığından emin olmalısın. Ekonomik durumun, takvimin, ailenin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurduğundan emin ol. Aksi takdirde, hedefler her yıl olduğu gibi, bir sonraki yıla ertelenen hayaller olmaktan öteye geçemez.

Hareket planı oluştur: Kendin için bir zaman çizelgesi oluştur. Hedeflerini ve bunları ne kadar zaman içinde hayata geçireceğinle ilgili yazılı bir plan hazırla ve gerçekleştirdiğin her hedefin yanına bir işaret koy. Böylelikle neleri hayata geçirebildiğini görmenin mutluluğunu yaşa.

Kendine inan: Yaptıklarınla ilgili olumlu tutumunu korumaya devam et. Hedeflerini ailenle, arkadaşlarınla paylaşabilirsin. Konuşmaların gerçekleşemeyenler üzerinden değil, daha çok gerçekleşen hedeflerin üzerinden olmasına dikkat edebilirsin.

Büyük hedefleri küçük parçalara böl: Hedefin ulaşılması zaman alacak ya da geniş bir alanı kaplayan cinstense, onu küçük parçalara bölmeyi ihmal etme.

İşbirliği yap: Hedefler ve onları gerçekleştirme konusunda, eşinden, ailenden hatta tehlikeli bir alışkanlığı ortadan kaldırma ile ilgili hedefler konusunda (sigara, içki, kötü diğer alışkanlıklar vb.) uzmanlardan da yardım alabilirsin.

Esnek ol: Aksamaların, başarısızlıkların her zaman olabileceğini aklından çıkarma. Bir Pazartesi öğleden sonrasında daha, yeni başladığın diyeti bırakıyor olabilirsin. Ama bu Salı günü gelmeyecek demek değil.

Kendini ödüllendir: Başarılarının farkına var. Ulaştığın her hedef için, kendine o hedeften daha küçük bir ödül sun.

Herkese mutluluk, sağlık ve güven dolu bir yeni yıl diliyoruz!

KAYNAK:
http://www.elele.com.tr/saglik/psikoloji/en-populer-10-yeni-yil-karari-11-0-44
http://www.psikolojistanbul.com/yeni-yil-yeni-kararlar/