İster gün boyu ayakta durduğumuz yoğun bir işte çalışıyor olalım ister masa başında, özellikle kış aylarındaki kronik yorgunluk hepimizi etkileyebilir. Oysa kış mevsimi, yağmuru seyredip kitap okumak, kar keyfi yapmak ve sıcacık çay sohbetleri ile anılmak ister. Ancak mevsim değişikliklerinde, özellikle sıcak havalardan soğuk havalara geçiş yaşadığımız şu günlerde, hemen herkes kış yorgunluğu yaşıyor. Sabahları zor uyanıyor, günlük rutinlerini yapmakta zorlanıyor, iş verimliliğin düşüyor ve psikolojik olarak isteksiz oluyorsan, sen de kronik yorgunluk halinde olabilirsin. Böyle bir durumda hemen ilaçlara başvurmak yerine doğanın eczanesine göz atmaya ne dersin? Parlaklığıyla enerji veren güneşin yüzünü az görsek de kış aylarında içeceğimiz bir fincan bitki çayı, berrak rengiyle enerjimizi kazanmamızda en lezzetli seçeneklerden. Kronik yorgunlukla mücadelede, bitki çayı çeşitleri arasından en etkili olanlarla kış mevsiminin tadını çıkarmaya hazır mısın?
Rezene Çayı: Kalsiyum Kaynağı, Antioksidan Yüklemesi
Vücudumuzun savaşçısı bağışıklık sistemi de soğuk havalarda desteklenmek ister. Hastalık vücudumuza yaklaştığında, ona direnç gösteren bağışıklık sistemimizi, vitamin ve minerallerle güçlendirmek için rezene çayı çok faydalıdır. C ve D vitaminleri ile antioksidanlar açısından zengin olan rezene, kalsiyum, fosfor, magnezyum, çinko ve sodyum içeren bitki çayı çeşitlerinden biri. Bu lezzetli bitki çayı, sindirim sistemini düzenleyecek ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan olduğu kadar kronik yorgunluktan da korunmanı sağlayacak. Rezene, bitki çayı demleme prensiplerine göre, kaynatmadan sıcak suda bekletilerek hazırlanır. Kaynatıldıktan sonra ısısı 80 dereceye düşmüş 1 bardak suya eklenecek 2 çay kaşığı rezene tohumu, 5 dakika demlendikten sonra içime hazırdır. Rezene tohumlarını önceden bir havanda ezebilirsin. Böylece demlenmesi hızlı, aktif maddelerin suyla buluşması daha etkili olur, bizden söylemesi…
Beyaz Çay: Aynı Bitkiden Üç Mucize
Beyaz çay da tıpkı yeşil çay ve siyah çay gibi aynı bitkiden elde edilir. Çin imparatorlarının bu favori bitki çayı, artık eski çağlardaki kadar gizli değil. Çay bitkisi, yani Camellia sinensis yaprakları, tam olgunlaşmadan toplanır ve beyaz çay elde edilir. Peki beyaz çay kronik yorgunlukla nasıl savaşır? Tabii ki içerdiği kafein sayesinde. Kahve içmeyi sevmiyor olabilirsin ama tüketeceğin bir fincan beyaz çay, kafeini sayesinde seni uyandıracak, enerji verecek. Beyaz çay, antioksidanlar ve hücre yenileyiciler sayesinde bağışıklık sistemini korurken cilt sağlığı için de yararlıdır. Bu bitki çayı hazırlanırken yine demleme yönteminden yararlanabilirsin. Bitki çayının faydaları söz konusu olduğunda, en çok verimi almak doğru demlemeden geçer. Özellikle beyaz çay gibi hassas bir bitki çayı, oksijen oranını kaybetmemiş içme suyu ile demlenmeli. Kaynamış ve 6-8 dakika dinlenmiş su içerisinde beyaz çay yapraklarını 4-5 dakika bekletip içebilirsin.
Biberiye Çayı: Biberiyeyi Sadece Et Yemeklerinde Mi Kullanıyorsun?
Evet et yemeklerini aromalandırmak için biberiye harika bir bitki ama onu bitki çayı olarak tüketmenin faydalarını göz ardı etmek olmaz. Antik Yunan’dan bugüne içilen biberiye çayı, içeriğindeki vitaminler sayesinde modern dünyanın hızlı yaşayan insanını da kronik yorgunluğa karşı destekliyor. Biberiye, bağışıklık sistemini antioksidanlar ile güçlendirirken iltihap önleyici etkisiyle doğal bir antibiyotik. Bu kadim bitkiyi, kaynamış ve bekletilmiş suda 5 dakika demledikten sonra bal ile tatlandırarak içebilirsin.
Tarçın Çayı: Bir de Ginseng İle Dene
Tarçını yemeklerde ve tatlılarda sıkça kullanıyor olsak da faydasını en çabuk bitki çayı olarak tükettiğimizde göreceğimizi biliyor muydun? Tarçın çayının içerdiği tüm bileşenler suyla bütünleşir ve sindirim sistemini harekete geçirerek hafiflik verir. Antiviral ve antiseptik bileşenlerin etkisi ile bağışıklık sistemini güçlendiren bu bitki çayı, kronik yorgunluğa karşı da en güçlü yardımcılardan biridir. Tarçın çubuklarını 15-20 dakika kaynatarak çayını kolayca hazırlayabilirsin. Tarçını şekerle tatlandırmaya gerek yok ama içerisine ginseng ekleyerek gücüne güç katabilirsin.
Hibisküs Çayı: Jamaika’nın Ekşi Gülü
İster sıcak ister soğuk olsun, zencefil ile karıştırılan bir fincan hibisküs çayı, günlük C vitamini ihtiyacını karşılayacak güce sahiptir. Kronik yorgunluğun en güçlü savaşçılarından olan bu bitki çayı, 80 derece sıcaklıktaki suda 10-15 dakika bekletilerek hazırlanır. Tarçın ve zencefille tatlandırabilir, soğuk olarak tüketmek istersen buzdolabında 3 güne kadar saklayabilirsin.