Eczanelerden Önce Mutfağa Uğra! Seni Hastalıklardan Koruyacak 10 Besin!

Kışın yaklaşması ile beraber hastalıklar ortaya çıkmaya başladı. Etrafımızda kiminle konuşsak ya hasta ya da hastalanmaktan korkuyor! Soğuk havalar ve kapalı alanlarda uçuşan mikroplarla birlikte bağışıklık sistemimiz zayıfladığı anda şifayı kapıyoruz.

Hasta olmamamız için bağışıklık sistemimizi güçlü tutan şey vitaminler, mineraller ve antioksidanlar. Bu yüzden mevsim geçişlerinde ve kışın bağışıklık sistemimizi güçlü tutup, kendimizi hastalıklardan korumanın en etkili yolu doğru beslenmek.

İlaçlara saldırmadan önce, doğal ilaç etkisi yaratan vitamin dolu besinleri daha fazla tüketerek hastalıklardan korunabilir, hastalıkların derecesini ve süresini azaltabilirsin.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için beslenmemizde daha çok yer vermemiz gereken 10 faydalı besin işte bunlar:

1) Limon: Bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin olan C vitamin açısından oldukça zengindir. Bir adet limon günlük C vitamin ihtiyacımızın yarısını karşılayabilir.

Aynı zamanda vücut sıvılarının pH değerini dengeleyerek alkali dengenin korunmasına da yardımcı olan limon bu sayede bağışıklık sistemimize oldukça destek olur. Aynı zamanda sindirim sistemine de oldukça yardımcı olan limon yaz-kış günlük rutinlerimize adapte etmemiz gereken en önemli besinlerden.

Biz “hasta olmamak için herşeye limon sıkın” ilkesini benimsedik. Size de tavsiyemiz limonu suyunuza, çayınıza, çorbalarınıza ve salatalarınıza bol bol sıkın.

2) Havuç: Bağışıklı sistemi, görevlerini yerine getirebilmesi için havuç gibi mineral ve vitamin bakımından zengin besinlere ihtiyaç duyar. A, C, B ve E vitaminleri, demir ve çinko bakımından oldukça zengin olan havuç bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırmaya yardımcı olur.

3) Ispanak: Hem modern tıp hem de altenatif tıpta bol bol kullanılan ıspanak A, C, E ve K vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Ayrıca bol miktarda potasyum, kalsiyum, sodyum, demir, bakır, çinko ve diğer besinlerde nadiren bulunan Karoten – B içerir. Ayrıca Ispanak suyu, sindirim sistemine çok faydalıdır. Bağırsakların temizlenmesine ve hareketlenmesine yardımcı olur.

Temel Reis’in bir bildiği varmış.

4) Biber: Portakaldan da daha fazla C vitamin içeren kırmızı biber antioksidan etsikiyle de bağışıklığın korunmasına yardımcı olur. Bununla birlikte hastalık sürecinde yenildiğinde de hastalığın sürecini kısaltma etkileri gösterebiliyor. Kemikleri, cildi, eklemleri güçlendirme özelliği de bulunan kırmızı bibere bizce yemeklerinizde daha fazla yer vermeye başlayabilirsin

5) Badem: E vitamin, kalsiyum, magnezyum ve fosfor bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda bademin yüksek alkali değeri zengin E vitamin içeriği ile birleşince güçlü bir antioksidana dönüşerek hastalığa sebep olan serbest radikalleri yok etmeye yardımcı olur.

Enerji veren, cilt ve kalp sağlığına da katkı sağlayan bademi
ve antioksidan özelliği ile hastalıklara karşı korunmak için ara öğünlerinde, kahvaltında tüketebilir salatalarına ekleyebilirsin.

6) Pancar: A, B ve C vitaminleri ve mineral bakımından zengin olan ve güçlü bir antioksidan olan pancar bağışıklık sistemine destek olarak vücut dayanıklılığını artırmaya önemli katkı sağlar.

Bu kış daha fazla pancar tüketmeye Juico Blog’da paylaştığımız Pancar Salatası Tarifini deneyerek başlayabilirsin.

7) Zencefil: Eski çağlardan beri ilaç olarak kullanılan, günümüzde de bir çok ilacın içeriğinde bulunan zencefil çok önemli bir vitamin ve besin kaynağıdır. B3, B6, demir, kalsiyum, magzenyum, potasyum, fosfor ve sodyum içerir.

University of Maryland tarafından yapılan araştırma günde 2-3 kere küçük bir parka zencefil çiğneyerek hastalıktan korunmanız ve hastalıklarla daha iyi mücadele etmeniz mümkün.

8) Nar: C, B1 ve B2 vitaminleri ve potasyum bakımından çok zengindir. Ayrıca, bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek antioksidanlar ve flavonoitler içerir

9) Ananas: Potasyum, fosfor, demir, A ve C vitamini içeren, toksin atıcı bu lezzetli tropikal meyveden birkaç dilim yiyerek günlük C vitamin ihtiyacınız karşılamış olabilirsiniz.

Aynı zamanda sinüzit ve saman nezlesi üzerinden hafifletici etkisi de bulunan ananası daha fazla tüketmeye başlamanın tam zamanı.

10) Bal: Bitki kaynaklı besinlerde bulunan ve en etkili antioksidanlar arasında gösterilen “polifenoller” bakımından zengin olan bal çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlar. Antioksidan ve antibakteriyel içeriği ile hastalıkla mücadele esnasında da oldukça etkilidir.

Balın doğal olarak boğazı yumuşatma etkisi vardır bu sebeple satılan bir çok pastil bal özlüdür.

Ilık bir suya 1-2 kaşık bal koyarak öksürüğünüzü hafifletebilir, boğaz ağrını rahatlatabilirsin.

Bu besinleri bol bol tüketmek dışında, kış aylarında en önemlisi de bol su içmeyi ihmal etmemelisin. Havaların soğuması ile ister istemez su tüketiminin azalması da hastalıklara karşı gardımızı düşürmemize sebep oluyor.

Bunlarla birlikte ellerini yıkamayı, kapalı ve kalabalık ortamları bolca havalandırmayı, düzenli egzersiz yapmayı ve yeterince uyumayı da ihmal etmezsen bu kış hastalıklar seni durduramaz.

Referanslar:

http://www.faydalarizararlari.com/ispanagin-faydalari/
http://www.health.com/health/gallery/0,,20662664,00.html
http://iyigelenyiyecekler.com/balin-faydalari/
http://dailyburn.com/life/health/benefits-of-vitamin-c-colds/
http://www.faydalarizararlari.com/zencefilin-faydalari/

http://xn--iyiyaa-0jb.com/ananasin-faydalari