Nihayet erik mevsimi geldi! İlkbaharın bittiği ve yazın başladığı bu döneme yeni bir ad konacak olsa kesin “yeşil erik mevsimi” olurdu. Yeşil eriği sevmeyen biri olduğunu sanmıyoruz, hatta çoğumuz her yıl Nisan gibi başlarız “Erik ne zaman çıkacak acaba?” sorularına ve muhtemelen hepimiz yeşil erik mevsiminin daha uzun sürmesini isterdik. ☺
Yeşil erik yani can eriği bize yaz mevsiminin geldiğini müjdeler. Erken yaz döneminde can eriği olgunlaşırken yazın farklı dönemlerinde olgunlaşan papaz eriği, mürdüm eriği gibi farklı erik cinsleri sayesinde sonbahara kadar çeşitli erikler market, manav ve sofralarımızdaki yerini alır. Yeşil eriğin yeri farklı olsa da tüm eriklerin tadı da faydası da birbirinden güzel! Sen de bizim gibi yeşil eriğin bu kısacık sezonunu bol bol değerlendirirken yeşil eriğin faydalarını da merak ettiysen, işte eriğin faydaları:
Erik vitamin, mineral, güçlü antioksidanlar ve liften zengindir. 100 gram erik günlük C vitamini ihtiyacının %16’sını, A vitamininin ihtiyacının %7’sini, K vitamini ihtiyacının ise %8’ini karşılayabilir. (SELF Nutrition Data, 2020) Potasyum, çinko ve bakır mineralleri ile polifenol, flavonoid ve antosiyanin grubu fitokimyasallardan zengindir. (Parvin Mirmiran, 2014)
Bir bitkisel kimyasal grubu olan polifenoller çok güçlü antioksidan bileşiklerdir. Hepimiz C vitamininin ne kadar yüksek antioksidan kapasitesi olduğunu biliriz –ki polifenoller gibi fenolik bileşiklerin antioksidan kapasiteleri C vitamininden bile daha fazladır. (María I Gil, Francisco A Tomás-Barberán, Betty Hess-Pierce, Adel A Kader, 2002) Bir besin ya da besin bileşeninin antioksidan olması demek zaten vücudumuzdaki tüm sistemleri desteklemesi, zararlı olan bileşiklerle savaşması anlamına gelir. Bu yüzden her doğal besin gibi erik de kan şekeri yüksekliği, kan lipid profili bozuklukları, tansiyon, kolesterol, kalp-damar hastalıkları gibi yaygın görülen birçok hastalıkta doğrudan ya da dolaylı olarak etkin rol gösterecek kimyasallar içerir. Keza düzenli olarak erik suyu içmenin de tansiyonu ve kanda biriken zararlı yağları azalttığı olduğu gözlenmiştir. (Talat Ahmed, Halima Sadia, Sadia Batool, Ayesha Janjua, Faiza Shuja, 2010) Bu yüzden erik suyunun faydaları tansiyon ve kolesterol hastaları için umut verici olabilir.
Erik, suda çözünmeyen lif içeriği yüksek olduğu için dışkı hacmini ve bağırsak hareketliliğini arttırabilir ki bu özellikle kurutulmuş eriğin faydaları arasındadır. Bu sayede kurutulmuş erik kabızlık tedavisinde kullanılabilir.
Adinopektin, kan şekerinin düzenlenmesinde rol alan bir hormondur ve erik yedikten sonra vücutta adinopektin seviyesinin yükseldiği düşünülmektedir. Pek çok meyveden farklı olarak erik yedikten sonra kan şekerinde hızlı bir artış olmamasını da eriğin bu etkisi ile ilişkilendirebiliriz. (Parvin Mirmiran, 2014) Yani erik, kan şekerinin düzenlenmesini destekler ve bu sayede kısıtlı meyve tüketmesi gereken diyabet hastalarının beslenme tedavisinde bile erik bir alternatif olabilir.
Eriğin, osteoporoz gibi kemik densitesinin düşmesinden kaynaklanan kemik hastalıklarına karşı koruyucu olmasının yanı sıra kemik kaybı üzerinde iyileştirici etkileri de gözlenmiştir. (Shirin Hooshmand, Bahram H Arjmandi, 2009) Bu yüzden eriğin faydaları arasına kemik sağlığını desteklediğini de ekleyebiliriz.
Her zaman söylediğimiz gibi gerçek olan her besin, kendi özel bileşenleriyle zaten vücudunu destekleyecek. Tek yapman gereken gerçek, katkısız ve doğru hazırlama işlemleriyle hazırlanmış besinlere ulaşman. Ve tavsiyemiz, mevsimi gelmişken bol bol yeşil erik yemen! ☺
Kaynaklar:
María I Gil, Francisco A Tomás-Barberán, Betty Hess-Pierce, Adel A Kader. (2002). Antioxidant Capacities, Phenolic Compounds, Carotenoids, and Vitamin C Contents of Nectarine, Peach, and Plum Cultivars From California. Journal of Agriculturel and Food Chemistry, 4976-82.
Parvin Mirmiran, Z. B. (2014). Functional foods-based diet as a novel dietary approach for management of type 2 diabetes and its complications: A review. World J Diabetes., 267-281.
SELF Nutrition Data. (2020). https://nutritiondata.self.com/. adresinden alındı
Shirin Hooshmand, Bahram H Arjmandi. (2009). Viewpoint: Dried Plum, an Emerging Functional Food That May Effectively Improve Bone Health. 122-7.
Talat Ahmed, Halima Sadia, Sadia Batool, Ayesha Janjua, Faiza Shuja. (2010). Use of Prunes as a Control of Hypertension. Controlled Clinical Trial , 28-31.