Emzirme döneminde beslenmenin yeterli ve dengeli olması birinci koşuldur. Besin gruplarının dağılımı da aldığın kalori kadar önemlidir. Örneğin büyük çoğunluğu karbonhidratlardan oluşan öğünlerle günü geçirmen hem senin hem de bebeğin için besleyici olmayacaktır. Denge daima birinci kural.
Emzirirken Kaç Kaloriye İhtiyacın Var?
Hamilelik sırasında alınan kilo, genellikle emzirme sırasında yavaş yavaş kaybedilir. Emzirirken hedef asla vücudunun besin deposunu tüketmek olmamalıdır. Bu, kısa ve uzun vadeli sağlığın için çok riskli olabilir ve aynı zamanda süt miktarını önemli ölçüde etkileyebilir. Emzirirken vücut genellikle günde yaklaşık 300 ila 500 ekstra kalori yakar. Bu nedenle kesinlikle ekstra beslenme ihtiyacın olduğunu unutmamalısın. Elbette hamilelik sırasında ve doğum sonrasında normal kilo değişimi sınırları içinde kaldığın sürece bu geçerlidir. Öncelik her zaman doktorunun yönlendirmesidir.
Emziren Anne Ne Yemeli?
Ayrıca bu dönemde yaygın bilinenin aksine çeşitli beslenmekten kaçınmamalısın. Örneğin etrafından sıkça duyacağın sarımsak, acı biber veya soya sosu gibi güçlü aromalı yiyecekleri beslenmenden çıkarmak zorunda değilsin. Bu gıdalar anne sütünün tadını değiştirebilir. Fakat bu durum bebeğinin katı yiyeceklere başlamadan önce aile beslenmesine alışmasına yardımcı olacaktır. Hatta bebekler, hamilelikte amniyotik sıvıyı yuttuklarından bu tatlara sandığından çok daha önce aşinadır zaten. 😊
Emziren Anne Diyetinin Olmazsa Olmazları
B 12 vitamini ve Kalsiyum
Önemli kalsiyum kaynakları arasında süt ve süt ürünleri, ıspanak, brokoli, lahana, badem sıralanabilir. B 12 ise yalnızca hayvansal kaynaklardan alabileceğin bir vitamindir. Örneğin kırmızı et, kümes hayvanları ideal B 12 kaynaklarıdır.
İyot ve Selenyum
İyot ve selenyum emzikli dönem için çok önemli minerallerdir. İyot en çok deniz ürünlerinde bulunur. Tahıllarda ve sebzelerde de bulunur. Ancak miktarı, yetiştirildiği topraktaki iyot miktarına bağlı olarak değişir. Selenyumun en iyi diyet kaynağı ise kabuklu yemişler, tahıllar, et, balık ve yumurtadır.
D vitamini
Anne sütü doğal olarak yüksek D vitamini içermez. Günde 1 saat kadar güneş almak önemlidir. Ayrıca D vitaminin vücutta sorunsuz üretilmesi için kalsiyum kaynaklarını beslenmene eklemen önemlidir.
Ne Kadar Su İçilmeli?
Emzirme döneminde bilgi kirliliği olan en önemli konulardan biri su tüketimidir. Ciddi bir şekilde susuz kalınmadığı sürece annenin süt üretimini önemli ölçüde etkilemez. Yeterli su tüketip tüketmediğini anlamak için idrar rengini takip edebilirsin. Açık sarı veya renksize yakın olması her şey yolunda demektir. Su tüketimi konusunda sürekli daha fazla içmen gerektiğine dair baskıda hissetmemeli ve kendini zorlamamalısın.
Birçok anne, özellikle bebekleri yeni doğduğunda, emzirme esnasında oldukça susar. Bu yüzden yanında bir bardak su bulundurmak iyi bir fikirdir.
Ayrıca bazı anneler sıvı alımını artırmak için bitki çayları içmeyi sever. Bu dönemde bitki çaylarının oldukça dikkatli kullanılmaları gerekir. Çünkü tam aksine sütü azaltabilir, fazla su kaybedilmesine sebep olabilir.
Emzirirken Kaçınılması Gereken Yiyecekler
Kafein: Emzirirken günde bir ila iki fincan kahve veya çay güvenlidir. Ancak bundan daha fazlası, senin ve bebeğinin gergin, sinirli ve uykusuz hissetmesine neden olabilir.
Derin deniz balıkları: Hamile kadınlar için geçerli olan balık güvenliğiyle ilgili aynı EPA yönergeleri emziren kadınlar için de geçerlidir: Kılıç balığı, büyük göz ton balığı, uskumru tüketiminde oldukça dikkatli olmalısın. Çünkü ağır metal birikimi fazladır.
Yağlı hayvansal ürünler: İşlevsel olmayan kalori alımına sebep olmasının yanı sıra pestisit, antibiyotik ve kimyasallar hayvansal yağ dokusunda depolanır. Bu yüzden daha az yağlı çeşitlere yönelmek güvenli olacaktır.
İşlenmiş gıdalar: Emzirme döneminde ve sonrasında genel bir kural olarak, besin etiketi okumayı ve uzun katkı maddeleri listesi içeren işlenmiş gıdalardan kaçınmayı alışkanlık haline getirmelisin.
Emziren annelerin beslenmesine katkı sağlayacak birbirinden kıymetli Juico ürünlerine https://juico.com.tr/urunler sayfasından ulaşabilirsin.