Papatya Çayının Faydaları Nelerdir?

Papatya, antik çağdan bu yana tıbbi amaçlı kullanılan, Asteraceae ailesinden bir bitkidir. Dünyada en eski ve yaygın kullanılan, kayıtlı bitkisel şifa kaynaklarından biri olan papatya, tarih boyunca, bahar nezlesi, enflamasyon, kas spazmları, regl düzensizlikleri, uykusuzluk, ülser, bağırsak bozuklukları, romatizma ağrıları ve hemoroit gibi pek çok sağlık sorununda kullanılmıştır.

Papatya birçok farklı yollarla kullanılsa da, en yaygın kullanım şekli dünya çapında, günde 1 milyon fincandan fazla tüketilen bitki çayı formudur. Günlük hayatımızda hepimizin sık sık karşılaştığı ve çoğumuzun bitki çayı alternatifi olarak tercih ettiği papatya çayının faydaları nedir diye merak ediyorsan, doğru yerdesin!

Papatya Çayının Faydaları Nelerdir?

Uyku kaliteni arttırabilir ve depresyon belirtilerini azaltır. Geleneksel olarak papatya çayı ve papatya yağı uykusuzluğu tedavi etmek ve sakinleştirici etkisi için kullanılır. Ayrıca papatya çiçeğinden elde edilen buharlaştırılmış uçucu yağların solunması anksiyete ve genel depresyonu hafifletmek için tavsiye edilir. Hatta yeni doğan bebeklerde görülen, uzun süreli huzursuzluk ve ağlama nöbetleri ile karakterize olan kolik için de yine papatya çayı, sakinleştirici etkisiyle tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Ancak unutmamak gerekir ki; bu sakinleştirici etkinin papatya çayında, örneğin papatya ekstraktına (özüne) oranla daha az gözlenmesi olağandır.

Sindirim sistemini destekleyebilir. Papatya çayı geleneksel olarak sindirim bozuklukları, spazm veya şişkinlik (gaz), ülser gibi birçok sindirim sistemi rahatsızlığında kullanılmaktadır. Papatya özellikle gaz giderici, mideyi yatıştırıcı ve bağırsak kaslarının gevşetilmesi konularında yardımcıdır. (Janmejai K Srivastava, Eswar Shankar, Sanjay Gupta, 2010) 

Vücutta iltihap oluşumunu önleyici ve olan iltihabı azaltıcıdır. Papatya çayı, ağız ve boğazdaki mukoza zarında oluşan iltihaplanmalar için gargara olarak da kullanılmaktadır. 

Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olabilir. Papatya çiçeğinde bulunan apigenin, flavonoid grubu bir bileşendir ve düzenli flavonoid kullanımının kalp hastalıkları ve bu hastalıklardan doğan sonuçlarla ilgili risk faktörünü azaltabileceği öne sürülmüştür. (Hertog MG, Feskens EJ, Hollman PC, Katan MB, Kromhout D., 1993)

Kansere karşı koruma sağlıyor olabilir. Papatya çayının tümör büyümesini engellemeye yardımcı olduğu düşünülmektedir ki bu özelliği de yine en etken bileşeni olan apigeninden kaynaklanmaktadır. Apigenin ile yapılan çalışmalar, papatya çayının cilt, prostat, meme ve yumurtalık kanseri için önleyici olabileceğini göstermiştir. (Janmejai K Srivastava, Eswar Shankar, Sanjay Gupta, 2010)

Yani özetle, mis kokulu, masum ve narin papatyanın böyle şifalı bir bitki olduğunu keşfetmek bizim için oldukça heyecan verici. Bitki çayı sevenlerdensen, bir fincan kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı papatya çiçeği ekle, 5-10 dakika demlenmesi için bekle ve ardından keyifle papatya çayını yudumla ☺  

Önemli Not:

Günde 4 fincandan fazlası önerilmez.

Türkiye’de tıbbi amaçlı, çayı yapılarak kullanılan papatya cinsleri karıştırılsa da her papatya cinsi bu amaçla kullanılamaz. Tıbbi olarak etkinliği olan papatya cinsi Latince adıyla Matricaria chamomilla L’dir. Bu yüzden papatya satın alırken, cinsine dikkat etmek gerekmektedir. 

Papatya çayı, rahim kasılmalarına neden olduğundan hamile kadınlarda düşüğe neden olabilir. Hamile ve yeni doğum yapmış kadınlarda kullanılması tavsiye edilmez. Ayrıca çiçek ve polen alerjisi olanların da papatya çayından uzak durması gerekir. (Seçkin, 2014) 

Kaynakça

Chang SM1, Chen CH2. (2016). Effects of an intervention with drinking chamomile tea on sleep quality and depression in sleep disturbed postnatal women: a randomized controlled trial. Journal of advanced nursing, 306-15.

Hertog MG, Feskens EJ, Hollman PC, Katan MB, Kromhout D. (1993). Dietary antioxidant flavonoids and risk of coronary heart disease: the Zutphen Elderly Study. Lancet, 1007-11.

Janmejai K Srivastava, Eswar Shankar, Sanjay Gupta. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. 

Sebai H1, Jabri MA2, Souli A3, Rtibi K3, Selmi S3, Tebourbi O4, El-Benna J5, Sakly M4. (2014). Antidiarrheal and antioxidant activities of chamomile (Matricaria recutita L.) decoction extract in rats. Journal of Ethnopharmacolgy, 327-32.

Seçkin, T. (2014). İşlevsel Bitki Kimyası. İstanbul: Nobel Akademik Yayıncılık.