Çikolata aşkına! 🙂 Dünya üzerinde çikolata hayranı kaç kişi olduğunu tahmin edebilir misin? Eğer sen de pek çoğumuz gibi çikolata sevdalısıysan, sorgulamanı istediğimiz bir konu var: Sana çikolatayı sevdiren şey kakao mu, şeker mi?
Şeker bağımlılığı toplumun büyük çoğunluğunda görülen bir beslenme bozukluğudur. Eğer sık sık tatlı krizleri yaşıyor, bir parça yiyeyim diye başladığın çikolatayı elinde boş bir paketle pişmanlık içinde bitiriyorsan ve favori çikolatan sütlü ya da beyaz çikolata ise sana çikolatayı sevdiren şey şeker demektir. Ve muhtemelen sen şekerli olan her şeyi, yani şekeri seviyorsun. Çikolata tüketimi bu şekilde olduğunda “Çikolata kilo aldırır mı?” sorusunun cevabı “Evet.” olur ve çikolata kilo aldırmasının yanı sıra sağlığın için de bir tehdit oluşturur. Bu durumda şekere olan hassasiyetin için bir an önce harekete geçmen ve belki bir uzmandan destek alman gerekebilir.
Senin favori çikolatan bitter çikolataysa ve tüketimini çok rahat kontrol edebiliyor, çikolata/tatlı krizleri yaşamıyorsan, tebrikler! Tertemiz bir kakao hayranısın. 🙂 Günde 2 kare (kesinlikle daha fazla değil) %70 kakaolu bitter çikolata yemenin birbirinden önemli faydalarını okumaya hazır mısın?
Güçlü bir antioksidan kaynağıdır
Antioksidanlar vücudumuzdaki atıkları hücrelerimize karşı zararsız hale getiren maddelerdir ve tüm mekanizmalara doğrudan ya da dolaylı yoldan fayda sağlarlar. Genç kalabilmemiz, mutlu olabilmemiz, temiz bir vücuda, sağlıklı bir dolaşım sistemine sahip olabilmemiz için antioksidanlar her zaman yardımcımızdır.
Çeşitli meyve tozları ve kakao tozunun antioksidan değerlerinin karşılaştırıldığı bir çalışmada, en yoğun antioksidan kapasite ve en yüksek flavanol (antioksidan etki gösteren bitkisel bileşenler sınıfı) miktarı kakao tozunda bulunmuştur. Yüksek miktarda antioksidan içeriğiyle sağlığımıza fayda sağlayan yaban mersini, kızılcık ve nar tozundan bile daha fazla antioksidan kapasitesi olan kakao tozu, sağlığımız için pek çok fayda sağlar.
Benzer şekilde bitter çikolata, meyve sularından çok daha yüksek antioksidan kaynağı olarak tespit edilmiştir.
Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur, kötü kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürebilir
Kakao yüksek miktarda epikateşin içerir ve epikateşinin damar içindeki dokuyu geliştirdiği tespit edilmiştir. İnsanda damar içini kaplayan dokunun epikateşine maruz kalması vücutta nitrik oksit üretimini ve kullanılabilirlik seviyesini yükseltir. Nitrik oksit kalp-damar sisteminde, sinir sisteminde, bağışıklık sisteminde rolleri olan biyolojik bir düzenleyicidir. Damar düz kası üzerinde gevşetici etkisi sayesinde yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır. Zengin miktarda epikateşin içeren kakaonun düzenli kullanımı, yüksek tansiyonu tedavi edebilir ve kalp-damar sistemini iyileştirebilir.
Kakaonun, damar içinde oksitlenmiş kolesterol birikimini önlediği tespit edilmiştir. Oksitlenmiş kolesterol, kandaki kolesterolün zararlı atıklar tarafından istila edilmesi ve damar dokusuna zarar vermesinin yanı sıra damar tıkanıklıklarına sebep olması demektir.
Kakao alımının normal ve hafif yüksek kolesterollü 2 grup insanda kolesterol seviyelerine etkisinin incelendiği bir çalışmaya göre, farklı dozlarda kakao kullanımının 4 haftalık bir tüketim sonrasında kandaki oksitlenmiş kolesterolü düşürdüğü ve üstelik iyi huylu kolesterolü yükselttiği tespit edilmiştir.
Kakao tüketiminin, damarlarda tıkanıklık oluşumunu azalttığı tespit edilmiştir.
Özetle kakao insan sağlığı için pek çok faydaya sahiptir ve %70-80 kakaolu bitter çikolata da kontrollü miktarlarda tüketildiği sürece yararlı bir besindir. Ancak şunu unutmamalısın ki çoğunluğu kakaodan da oluşsa her bitter çikolata şeker ilavesi içerir ve kakaonun faydalarına karşı ilave şekerin zararlarını bir nebze barındırır. Eklenti şekeri hayatından tamamen çıkarmak ve sağlığına sağlık katmak istiyorsan, şeker ilavesiz kakaolu atıştırmalıklar bulmak hiç zor değil. Ham kakao, hurma, fındık ve hindistancevizi tozundan oluşan Juico Kakaolu Powerball ile ham kakao, badem, chia tohumu, hindistan cevizi sütü ve muzdan oluşan Juico Kakaolu Chia Puding senin için hem sağlıklı bir tatlı alternatifi hem de bol kakao kaynağı!
Kaynakça
Atilla GÜRAY, Nedim SAMANCI, Fahri OVALI, Türkân DAĞOĞLU. (1997). Nitrik Oksit: Fizyolojisi Ve Klinik Önemi. Türkiye Klinikleri Tıp Bilimleri Dergisi, 115-9. Türkiye Klinikleri. adresinden alındı
Baba S1, Natsume M, Yasuda A, Nakamura Y, Tamura T, Osakabe N, Kanegae M, Kondo K. (2007). Plasma LDL and HDL cholesterol and oxidized LDL concentrations are altered in normo- and hypercholesterolemic humans after intake of different levels of cocoa powder. The Journal of Nutrition, 1436-41.
Djoussé L1, Hopkins PN, Arnett DK, Pankow JS, Borecki I, North KE, Curtis Ellison R. (2011). Chocolate consumption is inversely associated with calcified atherosclerotic plaque in the coronary arteries: the NHLBI Family Heart Study. Clinic Nutriton, 38-43.
Schewe T1, Steffen Y, Sies H. (2008). How do dietary flavanols improve vascular function? A position paper.”. Archives of Biochemistry and Biophysics, 102-6.
Stephen J Crozier, Amy G Preston, Jeffrey W Hurst, Mark J Payne, Julie Mann, Larry Hainly & Debra L Miller . (2011). Cacao seeds are a “Super Fruit”: A comparative analysis of various fruit powders and products. Chemistry Central Journal.