Probiyotik Nedir? Probiyotik Kaynakları Nelerdir?

Özellikle son zamanlarda sıkça bahsedilen ve ürün çeşitliliği giderek artan probiyotiklerle ilgili güzel bir araştırmayı senin için derledik. Günümüzde sağlığı koruyucu birçok ürün varken probiyotiklerden bu derece söz edilmesi bir tesadüf olabilir mi?  Sen de probiyotikler ve kaynakları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsan yazımıza göz atmalısın.

Probiyotik Nedir?

Latince kökenli probiyotik kelimesi terim olarak “yaşam için” anlamına gelmektedir. Probiyotikler, özellikle gastrointestinal sistemde mikrobiyal dengeyi iyileştirmekle görevli patojenik olmayan canlı mikroorganizmalardır. Sindirim sistemimiz başta olmak üzere genel sağlığımızın iyileştirilmesi ve korunması üzerinde de önemli derecede olumlu etkilere sahip olan bu canlı bakteri ve mayalar probiyotik olarak adlandırılmaktadır. Bakteri denilince ilk olarak olumsuz ve zararlı olarak bir canlı diye mı düşündün yoksa?  Probiyotikler sanıldığının aksine vücudumuza dost bakterilerdir.

Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler mide-bağırsak florasındaki doğal dengenin korunmasına yardımcı olur. Özellikle kabızlık ve ishalin önlenmesinde etkilidirler. Bağırsak mikrobiyotasındaki bozulmalar, diyabet, obezite ve otoimmün hastalıklar gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Probiyotiklerin ise çeşitli hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde yararlı olabileceğine dair çalışma sonuçları da mevcuttur. Bu sonuçlara göre probiyotikler;

  • Gastrointestinal sistem enfeksiyonları, inflamatuar bağırsak hastalığı, laktoz intoleransı, alerjiler, egzama, ürogenital enfeksiyonlar, kistik fibroz, çeşitli kanserler ve antibiyotik yan etkilerinin azaltılması gibi çeşitli sağlık durumlarının ve hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde kullanılabilir. 
  • Gıdalarla alınan vitamin ve minerallerin emilimini artırarak sindirimi kolaylaştırır. 
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, alerji gelişiminin önlenmesinde, kadınlarda vajinal ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur.
  • Kilo kaybı ve özellikle karın bölgesinde yağ kaybına katkıda bulunur.
  • Mental durumlar üzerinde olumlu yönde etkileri vardır.
  • Sindirim sistemi ve bağırsaklar için bir koruyucudur.

Probiyotik Nedir?

Doğal Probiyotik Kaynakları Nelerdir?

Sen de farkındasındır ki günümüzde modern tarım, yiyecek hazırlama ve pişirme işlemleri, donmuş ve hazır gıdaların sık tüketimi gibi sebeplerle probiyotik gıdaların tüketimi giderek azaldı. Yetersiz probiyotik alımı sonucunda da otoimmün hastalıklarda, gastrointestinal sistem hastalıklarında, cilt hastalıklarında artış görülmeye başlandı. Bu sebeple probiyotik gıdaları tanımak bizler için oldukça önemli. 

  • Kefir 
  • Ev Yapımı Yoğurt
  • Turşu
  • Kvass
  • Boza  
  • Tarhana Çorbası
  • Peynir 
  • Kombucha- Kombu Çayı
  • Mikro alg ve yosunlar

Juico probiyotik

Probiyotik denilince aklına ilk olarak kefir gelmiş olabilir. Kefir fermente edilmiş bir süt ürünü olan probiyotik kaynağıdır. Fakat ben kefir tüketemiyorum, laktoz intoleransım var veya veganım dersen senin için süt ürünü içermeyen vegan bir seçenek olarak su kefirini önerebiliriz.

Ayrıca probiyotik ürünler, sadece probiyotik eklenmesiyle elde edilmiyor. Canlı bakteri içeren fermente gıdalarda doğal olarak oluşabiliyor. Bu gıdalardan biri olan olan fermente ürün kombuchanın probiyotik içeriği de oldukça yüksektir. Üstelik zencefilden hazırlanan kombuchanın antioksidan ajanlar dolayısıyla da meme kanseri üzerinde olumlu etkisi olduğuna dair çalışmalar da bulunuyor.

Bir diğer fermente ürün Kvass ise kombucha gibi iyi bir probiyotik kaynağıdır. Laktoz intoleransı semptomlarında azaltma sağladığı görülmüştür. Aynı zamanda pancar içeriğiyle kanser riski azaltıcı ve kan üzerinde tonik etkisi olduğu saptanmıştır. Ayrıca karaciğer ve safra kesesi üzerinde de olumlu etkilere sahip bizden söylemesi. 

Doğal olandan  şaşmadan sana en çok faydayı sağlayacak ürünleri tüketmeni tavsiye ederiz. Peki ben bu ürünleri nasıl yapacağım veya nereden bulacağım dersen birçok probiyotik kaynağı ürün için buraya göz atabilirsin.