PMS nasıl hafifler?

PMS Döneminde Beslenme İpuçları

PMS Nedir?

Premenstrüel Sendrom, kısacası PMS kadınların regl olmadan önceki dönemine verilen isimdir. PMS dönemi nedir dersen, PMS dönemini kadınları birçok farklı konuda belirli bir süre boyunca etkileyen bir döngü olarak tanımlayabiliriz. 

PMS Belirtileri Nelerdir?

PMS; sinir, gerginlik, duygusallık gibi psikolojik durumlar ve iştah artışı, ödem ve baş ağrısı gibi fiziki belirtilerle kendini sana hatırlatabilir. Her kadın bunlardan birini veya hepsini hissedebildiği gibi, yoğunluk olarak da herkesin hissiyatı farklı olacaktır.

PMS’i atlamak için yapabileceğimiz bir şey yok belki ama kadınları her ay boyunca etkileyen PMS dönemini daha rahat ve kolay atlatabileceğin beslenme ipuçlarını paylaşmak istiyoruz. 😊

pms döneminde beslenme

PMS Döneminde Beslenme

Öncelikle PMS zamanı başlamadan önce tedbir almakta fayda var çünkü doğru beslenme PMS semptomlarını azaltmada büyük rol oynuyor. İşte PMS döneminde beslenme ipuçları:

  • Bir hafta önceden tuzu kesmek veya azaltmakta kesinlikle fayda var. Daha çok tuz yerine yemeklerini baharatlarla tatlandırmanı öneririz. Fazla tuz vücudunda su tutacak ve şişkinliğini arttıracaktır. Bu nedenle daha PMS başlamadan yavaş yavaş tuz tüketimini azaltmanı öneriyoruz.
  • PMS döneminde iştahını kontrol edemeyip aşırı tatlı ve karbonhidrat ağırlıklı yemek yeme isteğin oluşabilir. Biliyoruz asıl istediğin kendini çikolata ve makarnaya boğmak ama kompleks karbonhidratlar (baklagiller, bulgur, kinoa vs) tüketmen daha uygun olacaktır 😊 Rafine şekerden uzak durmak ani duygu değişimlerine fırsat vermeyecektir. Ama biraz mutluluğu hak etmiyor muyum dersen çok abartmadan bitter çikolata yiyebilirsin.Tatlı krizlerin için taze meyveler ve tarçınlı çay veya tarçınlı meyve, kuru meyve gibi sağlıklı çözümler tercih edebilirsin. Chia puding, rafine şekersiz masum atıştırmalıklara da yönelebilirsin. Bunları evde hazırlayacak sabrım yok diyorsan, PMS belirtileri başlar başlamaz Juico’nun eşsiz lezzetlerinden evine sipariş verebilirsin.
  • Günlük kafein alımını kontrol etmelisin. Alkol de kullanmamanı öneririz. Kafein ve alkol PMS semptomlarını daha da kötü etkileyebilir. Bu dönemde içilen bitki çayları karın ağrılarına iyi gelecek, stresini azaltacak ve rahatlamana yardımcı olacaktır. Özellikle melisa ve papatya çaylarını denemelisin.
  •  Faydalı yağları günlük beslenmene eklemelisin. Omega-3 yağ asitlerinin kramp ve ağrıyı azalttığı düşünülüyor. Daha fazla balık tüketerek veya balık yağı, keten tohumu yağı, chia tohumu ve ceviz tüketimini artırarak PMS belirtilerini azaltabilirsin.
  • Eğer kansızlık ve demir eksikliği ile ilgili bir problem yaşıyorsan bu da semptomları zor atlatmana neden olacaktır. Bu dönemde demirden zengin besinler tüketmelisin ve gerekiyorsa doktoruna danışarak demir takviyesi alabilirsin.
  • Uzun saatler boyunca yemek yenmediğinde, kan şekerinin düşeceği ve vücudun daha fazla adrenalin üreterek gergin ve sinirli bir ruh hali ortaya çıkartabileceği bilinmektedir. Bu durum ise PMS semptomlarını daha da şiddetlendirir bu yüzden 2-3 saat ara ile beslenmeye özen göstermelisin.
  • Kuruyemişler, yağ ve vitamin açısından zengin olduğu için bu dönemde ağrıları azaltıcı etkileriyle seni rahatlatabilir. Aynı zamanda tokluk hissi verecektir.
  • PMS ile beraber gelen sinir stres ve aşırı yeme isteği vücudunda ödem ve su oluşumunu meydana getirebilir. Vücudundan ödem ve toksini atmanın en iyi yöntemi daha çok su tüketimidir. Taze ananas ve bol yeşillik ile beraber kısa sürede ödem atabilirsin. Veya pratik ve lezzetti juice alternatifleri arıyorsan Juico detoks içeceklerine göz atabilirsin