Yoganın Faydaları

Yoga Çeşitleri: Hangisi Sana Uygun?

Yoga bilinenin aksine, bir spor olmaktan çok bir felsefi yaşam ve hareket biçimidir. Kökeni eski Hindistan’a kadar uzanan bu yaşam biçimi, bugün dünyada milyarlarca insanın hem bedenen hem de ruhen dinginliğe erişmek için yaptığı bir öğretidir. Bu öğretide önemli olan bunu bir yaşam biçimine dönüştürmek olacaktır. Öncelikle bu uğraşı yapmaya kendini mental olarak hazırlamalısın. Ardından uygun ortam, kıyafet ve aletleri seçtikten sonra başlayabilirsin. Yogada sürekliliği sağlamak adına bedenini iyi dinleyip hangi türün sana iyi geldiğine karar vermenin faydası olacaktır. Sen de bedenine uygun yoga türlerini keşfetmeyi deneyebilir, hem ruhuna hem de bedenine iyi gelecek hareketleri seçebilirsin.

Yoga Nasıl Yapılır?

Yoga yapmaya karar verdiğin ilk an yapman gerekenler sakin ve huzurlu bir ortamda sana iyi geleceğini keşfettiğin yoga çeşidine uygun müziği seçip rahat giysilerini giyerek nefes açma egzersizlerine başlamak. Düzgün ve uzunca nefes alıp verdikten sonra fiziki egzersiz kısmına geçebilirsin. Bu aşamada akış pozisyonlarını uygulayarak vücut esnetilmeye ve kan akışı hızlandırılmaya çalışılır. Son aşamada ise gevşemelisin. Bu aşamada gevşerken ruhunu ve iç sesini dinleyerek pranaları (evrendeki enerjiyi) harekete geçirerek meditasyonunu tamamlarsın. Şimdi sana uygun olacak pozisyonları seçerek rahatlamaya başlama zamanı!

Yoga Nasıl Yapılır?

Yoga Çeşitleri ve Faydaları

Genel olarak yoga çeşitleri, 10 farklı grupta toplanabilir. Bunlardan hangisinin sana uygun olduğunu ve değişen fiziksel ve ruhsal durumuna göre karar verebilirsin. Yoga faydaları ile birlikte çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hot: Ortam ısısı artırılarak yapılan bu türde vücudunun terleme yoluyla enerji yakarak daha zinde kalması amaçlanır. 
  • Power: Kollar üzerinde durarak dengeyi sağlamayı amaçlayan bu türü kaslarını geliştirmek için yapabilirsin. Adından da anlaşılacağı üzere vücudu güçlendirmek hedeflenir.
  • Hamilelik: Bu yogada amaçlanan şey, eğer hamileysen nefes kontrolünü öğrenerek hamileliğini kolaylaştırmak ve hamilelik sürecindeki stresini azaltmaktır.
  • Rocket: Geleneksel Ashtanga’nın değiştirilmiş halidir. Bu tür ile kol ve bacaklar üzerinde dengede durarak kan akışını hızlandırmayı amaçlayabilirsin. Batılı meditasyon severler için onların hareket biçimine uygun hale getirilmiştir çünkü Asya ve Hindistan’da hareketlerde daha karmaşık ve zor olanlar tercih edilir.
  • Kundalini: Omurganın en alt kısmında bulunduğuna inanılan kundalini enerjisini vücudun diğer bölgelerine göndermek suretiyle çakraları açmak hedeflenir. Özellikle dik duruş ile ilgili problemin varsa tercih edebilirsin.
  • Yin: Kas ve bağ dokuların esnetilmesi esasına dayanan bir türdür. Kaslarını gevşetmek ve uykuya geçiş konusunda sana yardımcı olabilir. Özellikle uykuya dalmakta zorlanıyorsan ve geceleri sıklıkla uyanıyorsan bu türü deneyebilirsin.
  • Ashtanga: Ashtanga, pozisyon ve akış noktalarını değiştirmek yerine bir bölge ve bir akış noktası belirleyerek yapılan hareketlere dayanır. Bölgesel ağrılar ve gevşemeler için tercih edebilirsin.
  • Vinyasa: Vinyasa kelime anlamı olarak akışkanlık anlamına gelir. Dinamik bir tür olduğundan farklı pozisyon ve akışlar bir arada denenir. Stresli anlarda kasılan kaslarını gevşetmek için ideal bir hareket biçimidir.
  • Hatha: Meditasyonun temelini oluşturan bir çeşittir. Hareketleri doğru yapmak kadar nefes alma işlemini de doğru yapman gerekir çünkü bu tür nefes hareketleri ile başlar. Ha ve Tha güneş ve ay anlamında kullanılır. Bu iki kelime birlikte kullanıldığında güçlü anlamına gelir. Burada amaç kendini meditasyona uygun hale getirecek gücü depolamaktır.
  • Iyengar: Duruş bozukluğun var ise çeşitli aletler ile duruşunu düzeltmek için yararlanabilirsin. Alet olarak yoga bloğu ya da sandalye kullanabilirsin.

Eğer sen de hareket sistemin, zihin yapın ve dolaşım sisteminin bir arada ve dengeli çalışmasını istiyorsan bu hareketleri deneyebilirsin.

Yoga Türlerinin Farkları

Meditasyon çeşitleri temelde yoga hareketlerinde (asana) yapılan farklılıklara göre şekillenir. Kimi hareketlerde kollarını kimisinde bacaklarını kimisinde ise zihnini daha çok çalıştırman gerekebilir. Alınan nefes aralıkları, akış sayıları ve duruş pozisyonlarına göre yoga türleri değişkenlik gösterir. Günümüzde geleneksel yöntemlere yeni metotlar eklenerek yapılan hareketler da mevcuttur (rocket gibi). Ayrıca duruş süreleri ve yapıldıkları zamanlara göre de hareketler farklılık gösterebilir. Örneğin Yin’i kaslarını gevşeterek uykuya geçiş öncesi tercih edebilirken, Rocket yogayı enerji kazanmak ve sabah kendini zinde hissetmek için yapabilirsin. Hamilelik döneminde yapılan hareketler ise vücudu esnetmekten çok düzgün nefes almaya odaklanır.