İşitme bozukluğunun ilk belirtileri nelerdir? Kendinizi çok fazla gürültüden koruyabilir misiniz? İhtiyaçlarınıza uygun işitme cihazı var mı? Burada sık sorulan bazı soruların cevabını bulacaksınız.
İşitme kaybının ilk belirtileri nelerdir?
İşitme kaybı, gürültülü bir ortamda bir konuşmayı takip etmenin giderek zorlaştığı tek durumdur. İşitme kaybının tipik bir ilk belirtisi, cümlelerin tekrar edilmesi ihtiyacıdır.
Elektrikli cihazlardan veya trafikten gelen gürültü gibi düşük sesleri çok yüksek duymak, konuşmayı anlamada daha büyük zorluklara neden olmak da işitme kaybının bir işareti olabilmektedir.
Dahası, televizyon ve radyonun sesini açma ihtiyacı genellikle hafife alınmaması gereken bariz bir alarm sinyalidir. Bu belirtilerden biri veya daha fazlası ortaya çıkarsa, bir işitme testi yaptırmanız şiddetle tavsiye edilir. İşitme sorunları olan bir kişinin işitme cihazı kullanarak bir çözüm aramaya karar vermesi neden uzun zaman alıyor?
İşitme kaybı yaşayan kişilerin bir sorun yaşadıklarını itiraf etmeleri, kesinlikle zaman alıyor. Bunun geçici bir şey olacağını ve durumun kendiliğinden düzeleceğini ümit ederek tereddüt ediyor; bazı insanlar işitme kaybını kişisel bir yenilgi olarak yaşarlar, diğerleri bunu hemen fark etmez ve bazen çok fazla tekrardan sabırsız olan aile üyeleri buna işaret eder.
Dahası, çoğu kişi için kusur olarak kabul edilen şeyi düzeltmek için bir şeyler giyme fikri yardımcı olmuyor: Bir cihaz koymak sorunu daha da görünür kılıyor gibi görünebilir. Gerçekte, tedavi edilmezse, işitme kaybı çözümünden çok daha belirgin hale gelebilir. İşitme cihazı, “işitme kaybını gerçek kılan” bir şey olarak değil, zor durumlarda yardımcı olan ve tam da bu nedenle daha fazla güven aşılayan ve böylece yeni bir özgüven bulmaya yardımcı olan küçük bir “kişisel asistan” olarak görülmelidir. .
İşitme kaybı konusunda hiçbir şey yapılmazsa ne olur?
İşitme kaybı genellikle yavaş gelişir. İşitme kaybını tedavi etmeden önce uzun süre beklerseniz, algısal kayıp gittikçe artar.
Bu, “işitme zayıflığı” alanlarında işitme duyusunun daha az uyarıldığı veya yeterince uyarılmadığı anlamına gelir.
Beyin, duyulanları algılama ve yorumlamada gittikçe daha fazla güçlük çekiyor ve bunun sonucunda konuşma daha kötü anlaşılıyor. Ancak işitme uzmanının işitme cihazlarını uygun değer şekilde yerleştirmesinden sonra, her şeyin daha önce belirsiz olduğunu veya duyulmadığını fark edeceksiniz.
İşitme cihazı takarken bile, işitme siniri, kulak ve beynin sesin algılanması ve işlenmesine alışması biraz zaman alır.
Kim İşitme Kaybı Yaşar?
Bu çok öznel bir gerçektir. Ancak genel olarak yaşamın ortasından itibaren işitme kapasitesindeki fizyolojik düşüşün başladığı söylenebilir.
Her gün belirli bir gürültü kirliliğine maruz kalan herkes işitme güçlüğü de yaşıyor. İlk sorunların ortaya çıktığı zaman, yaşam tarzı alışkanlıklarımıza ve belirli hastalıklara da bağlıdır. Genellikle 60 yaşında yirmi yaşında olduğu kadar iyi hissetmez. En geç o zaman, ancak bazen daha da erken, işitme cihazı takmak tavsiye edilebilir veya gerekli olabilir.
Nasıl tekrar iyi hissedebilirsin?
Gelen bir işitme kusur tıbben tedavi edilemez olması durumunda, bu işitme cihazlarıyla düzeltilebilir. İşitme testi, gereken düzeltme derecesi hakkında bilgi sağlar. Bir görüşme sırasında işitme uzmanı, belirli işitme sorunu için en iyi çözümün hangisi olduğunu açıklar ve müşteri ile birlikte uygun işitme cihazlarını seçer.
İşitme cihazlarını test etmek için gerekli olan kişiye özel uyarlanmış kulak kalıpları yapılır. Cihazların ilk adaptasyonu sırasında cihazların kullanımı, bakımı ve kullanımı, alışma aşamasında müşteriye anlatılır. İşitme cihazlarını çeşitli günlük işitme durumlarında denemek ve herhangi bir sorun olması durumunda derhal işitme sağlığı uzmanınızla iletişime geçmek çok önemlidir.
İşitme kaybım varsa, işitme cihazı takmam gerekir mi yoksa başka olasılıklar da var mı?
Bu kaybı türüne bağlıdır. Örneğin kulak kanalındaki kir veya soğuk algınlığından kaynaklanan iletim tipi işitme kaybı ise, işitme kaybı ilaçlarla tedavi edilebilir. Orta kulaktaki hasar genellikle cerrahi olarak da giderilebilir. Bununla birlikte, vakaların yaklaşık yüzde 90’ında, esas olarak iç kulağın hasar gördüğü algısal işitme kaybıdır. Modern işitme cihazları artık bu hasarın çoğunu çok iyi bir şekilde telafi edebiliyor.
Çok özel durumlarda, kulak burun boğaz uzmanı bir koklear implant önerebilir. Bu teknoloji, en güçlü işitme cihazları bile artık yeterli olmadığında benimsenir. Koklear implant uygulaması ancak nazik cerrahi ile mümkündür.
Sağırlık kalıtsal olabilir mi?
Evet , Pendred sendromu, Usher sendromu veya otoskleroz gibi birçok sağırlık türü doğada kalıtsal olabilir.Nedeni, kulağın gelişimini ve işleyişini etkileyen kalıtsal genlerdeki mutasyonlarda yatmaktadır. Genetik faktörler, bazılarının gürültüye duyarlı olmasının veya kulak iltihabına yatkın olmasının nedeni olabilir. Kalıtsal karakter, genom analizi ile belirlenebilir.
İşitme testi ağrılı mı?
İşitme testi de acı verici değildir. Bunu yapmak için, farklı perdelerin seslerinin iletileceği rahat bir kulaklık sağlanacaktır. Bir ses duyduğunuzda bir düğmeye basmanız gerekir. Bu basit sinyallere dayanarak, işitme uzmanı kişisel odyogramınızı hazırlayacaktır.
Konuşmayı anlamanın özellikle gerçekleştiği duyma testi de rahatsız edici değildir. Sesler yerine kelimeleri duyacaksınız ve teknisyen bunları doğru anlayıp anlamadığınızı kontrol edecek.
İşitme testi yaptırmak için nereye gitmelisiniz?
Siser işitme testi ile eksiksiz şekilde sorunu tespit edebilirsiniz. . Herhangi bir kulak burun boğaz uzmanında bir işitme testi de yapılabilir.
Hangi işitme cihazlarının en iyisi olduğunu nasıl anlarsınız?
İşitme cihazlarının seçimi için sabit kurallar yoktur. Sorunun en uygun telafisini elde etmenin ana etkenleri, işitme cihazlarının teknik özellikleri, işitme kusurunun türü ve kapsamı, yaşam tarzı ve sosyal aktiviteler ile bireysel işitme gereksinimleridir. Beklentilerle karşılaştırıldığında, işitme uzmanı, yeni işitme cihazlarını hangi durumlarda ve ortamlarda takmayı düşündüğü müşteriyle hemfikirdir.
İlk görüşme sırasında ihtiyaçlar belirlenir ve en uygun çözüm Siser işitme testi ile tespit eder.